• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • Followers

    Tanah Melayu tidak pernah dijajah ?

    12.9.11


    Berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu "tidak pernah terjajah", sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British, dakwa sejarahwan Profesor Datuk Zainal Kling.
    "Jangan kita sebut, kita terjajah selama 400 tahun. Itu adalah kesalahan yang amat besar," katanya di Putrajaya baru-baru ini.

    Kalau benar tanah air kita tidak pernah dijajah British seperti dakwaan Profesor Datuk Zainal Kling mengapa kita mesti menyambut hari kemerdekaan setiap tahun?

    Adakah benar dakwaan profesor tersebut bahawa adalah kesalahan yang amat besar kalau kita katakan kita terjajah selama 400 tahun.

    Kalau benar dakwaan profesor tersebut makna selama ini Umno dan BN menipu rakyat kerana menggunakan wang rakyat untuk menyambut hari kemerdekaan setiap tahun. Mengapa pemimpin Umno dan BN membisu dalam persoalan ini?

    Kita mendesak agar pemimpin Umno dan BN mengeluarkan kenyataan rasmi untuk mengesahkan sama ada betul atau tidak kenyataan sejarahwan Profesor Datuk Zainal Kling ini yang negara kita tidak pernah dijajah British.

    Kalau benar sejarah yang kita pelajari selama ini adalah palsu dan perlu dikaji semula. Jangan salahkan rakyat Malaysia sekiranya sejarah yang mereka pelajari selama ini tidak benar dan
    tidak tepat seperti dakwaan profesor tersebut.

    selanjutnya : http://www.malaysiakini.com/letters/175464



    kenyataan zainal kling mengenai tanah melayu yg tak pernah dijajah sebaliknya dinaungi



    KUALA LUMPUR, 9 Sept: “Kalau kita tak pernah dijajah, buat apa sambut merdeka?” tanya Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) dalam bidasan sinis sebagai reaksi spontan kepada kenyataan sejarahwan Profesor Datuk Dr Zainal Kling yang berhujah bahawa berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu ‘tidak pernah terjajah’, sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British.
    “Sekiranya benar begitu, jadi maksudnya 31 Ogos 1957 bukanlah tarikh merdeka. Jadi Dr Zainal secara tidak langsung nak bagitahu rakyat dah terkena tipu 54 tahun oleh Umno ke?” sindir beliau lagi.

    Malaysiakini melaporkan bahawa Zainal berhujah berkata “fakta sejarah menunjukkan Tanah Melayu tidak pernah terjajah (oleh British).”
    “Ini mesti dibaiki dari sekarang oleh semua pihak sama ada pelajar, guru, ahli politik atau pentafsir politik," katanya.

    Beliau turut mendakwa adalah kesalahan yang amat besar jika rakyat menyebut negara kita terjajah selama 400 tahun kerana menurutnya sejak Perjanjian Pangkor ditandatangani pada tahun 1874, tidak pernah tercatat dalam perjanjian itu bahawa negeri akan dijajah, sebaliknya hanya dilindungi atau dinaungi.

    selanjutnya : http://www.harakahdaily.my/kalau-tak-pernah-dijajah-kenapa-sambut-merdeka

    *******************************
    komen aku ? kalau gitu ah kan , sia sia je aku belajaq subjek sejarah selama ni . dah ah struggle gila babi punya utk SPM . pundeva karuppadel kilometer kalela sungguh ah . haihh . kenapa sekarang baru nak buat statement mcm ni ? padahal punya banyak sejarawan kt malaysia ni . diperbodohkan jugak ye semuanya ? kalau gitu tak layak le korang digelar sejarawan . 54 tahun anak anak malaysia yg belajar di sekolah diperbodohkan dan dtipu dgn sejarah yg tak betul . aiyee tak baik laa gini , namo nakal nakal . ite gigit awak satgi wakaka . kami nak jawapan yg sebenar please ? muka habis suci dah ni . muahaha baik bagi jawapan cepat , kalau tak aku rembat cincin bini kau , rambut sarang tebuan tu pun aku botakkan nanti . hihik kboiboi . adioss !

    Sesudah lima dekad barulah professa arus perdana kata negara tidak pernah dijajah ,
    oh lama sungguh kajiannya - A Samad Said , 2011

    eh guys , just for ur information , aku jarang lepak kt facebook tau . kot ada org wall baru aku lepak situ , so bagi sape sape yg ada twitter , sila lahh send request follow twitter aku yee . kita moleh lepak sembang sembang gosip tambah dosa kat situ . twitter way better than facebook . kbai hahaha

    http://twitter.com/#!/azimmarcello

    like entry ni yee , share dgn semua. thanks buddy :)

    8 comments:

    1. Myrara Hana said...:

      jangan percaya sgt lah artikel dari Malaysiakini. sesedap oren tabur fitnah yang belum tentu sahih!

    1. azim marcello said...:

      then nak percaya kt utusan ? tv3 ? lagi laa pro gov . sy tak ckp sy percaya , tu sbb kt bwh sekali sy ckp sy nakkan jawapan sebenar . jgn terus hangin ye . peace :)

    1. Cahaya Fajar said...:

      plak dh..ermm,mcm2..>.<

    1. azim marcello said...:

      malaysia , segala benda dicampur adukkan dgn politik . haihh

    1. Zul Fattah said...:

      aku tak pcaya media cakap... aku boikot tv3.. dah 3 tahun x tengok..

    1. azim marcello said...:

      zul fattah , fuhh gila ni bro . aku tengok jugak , tp sukan je lah . hehe

    1. amirulspurs said...:

      ohh sekali lagi ia dipersoalakn. hmm, btw sejarah sbjek favret aku kot. aku maleh nk amek port bab2 ni. cari populariti.

    1. Myrara Hana said...:

      peace (Y)
      I just tak phm, its obviously Msia is much better than before under our gov rules. Lebih aman mcam ny.
      paper mainstream mmg ramai org boikot. tp itulah yg bg info dri menabur fitnah.like Harakah.

      anyway, bersyukurlh dpt live kat negara yg aman mcm ny.
      but now dah ta seaman dlu.
      sbb org sibuk buat demo nak tegakkan benang yg bsh. bukannya ta bole berunding. bukannya negara kita dh darurat sgt smpai nk berckp nan pemimpin pun bole kne bunuh. even skrang if ad prob bole teros ckp direct nan pemimpin.

      bout sejarah ni, lagilah buat I geleng kepala. Wallahuamlam lah kan, if ap yg terjadi tu benar or tak. But, kite sendiri blaja sejarah dunia. about perang2 yg brlaku kat dunia. Jepun jajah kita, jepun kena bom di Hiroshima n Nagasaki. Sume tu benar2 terjadi and ramai antara kita yg masih mngalami kesannye. Pikirkan and renung2kanlah

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...