• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • Followers

    hudud tak sesuai zaman sekarang ?

    5.10.11
    assalamualaikum. giteww entry nak agak beriman baru mula dgn salam. puihh . okeh kali ni nak cite pasal HUDUD  . okeh tahu kan kerajaan negeri kelantan dah bercadang nak laksanakan hukum hudud , sekarang ni nak straight to the point. baca artikel kt gambar ni ye. kedua dua gambar ni copy dari blog Nazirul Hazwan . mintak izin ye copy gambar :)


    komen aku? err mendiskriminasikan kaum wanita ? okeh fikir balik yee , hukum hudud ni ciptaan Allah , bukan ciptaan manusia suka suka tau? kenapa nak cakap mendiskriminasikan ? Allah takkan sengaja turunkan seksa kepada hamba Dia tanpa bersebab tau . nak cakap hukum hudud ni kejam , ye memang tapi lebih berat hukuman kt akhirat nanti atas segala kesalahan tu . okeh cani yg aku belajar syariah kt sekolah dulu , contoh laa kalau kita buat salah lah kan, kat dunia ni kita dah kena hukum hudud , kat akhirat kita tak dihukum dah . TAPI mcm sekarang ni kalau kita buat salah, masuk penjara lah hukuman dia contoh lah kan , kat akhirat kita still kena lagi . sebab hukum hudud dan hukuman akhirat dedua ciptaan Allah . hukuman kt dunia ni ciptaan manusia semata mata . kalau takut sangat kekerasan apa semua, janganlah buat kesalahan yg boleh membawa kpd hukum hudud . ikut peraturan Allah , insyaAllah selamat dunia akhirat . 


    okeh ni komen para artis mengenai hudud ni , yg paling aku tak puas hati , statement enot tu . '..tapi sekarang, ianya TIDAK LAGI SESUAI'. Allahuakbar . hudud ni dah tertulis dalam Al-Quran wahai cik enot . sama je mcm maksudkan Quran tu tak sesuai lagi zaman sekarang ni . Allah pun pernah berfirman, Quran tu diturunkan utk sepanjang zaman , maknanya takde makna tak sesuai utk umat ni kepe . patutnya benda cani rujuk kat para ulama' . haihhh *mengeluh panjang*


    tp tu laa kan , zaman sekarang . pembangunan diutamakan , agama diketepikan . Allahuakbar . please fikir balik , hudud ni hukum Allah , tolak hudud sama je mcm tolak Al-Quran . hudud ni bukan hukum sebarangan , meragui hukum hudud sama je mcm meragui kekuasaan Allah . siang malam dok solat tp meragui kekuasaan Allah ? SIA-SIA
    Menghina hukum hudud yang ASAL di dalam Al Quran bererti menghina Allah swt - via Dr MAZA .


    like entry ni yee , share dgn semua. thanks buddy :)

    3 comments:

    1. Zainal Abidin said...:

      salam...

      sebenarnya sungguh banyak kebaikan di sebalik hukum hudud tu...

      sebagai contohnya dengan pelaksanaan hukum hudud ini...penyangak2...penyamun2..kaki2ragut...pencuri2 (yang kerja pun pemalas macm keldai...tau menyusahkan orang ja) akan pk 3, 5 malahan 10 kali sebelum nak buat kerja tak guna tuh...maka akan aman lah masyarakat dari perbuatan binatang2 tak guna nih...

      namun begitu strategi pelaksanaannya di malaysia perlulah dikaji dan diperbahaskan dengan mendalam.....

      My Help Desk

    1. azim marcello said...:

      wslm . maaflah kalau saya agak tidak sopan ye, cuma nak tanya sikit yee, sape kita ni nak menyamakan manusia dgn bintang? manusia ni sebaik2 kejadian :)


      ehem terpulanglah nak menilai mcm mana, hukum Allah perlu ditegakkan.

    1. Anonymous said...:

      boleh senaraikan 10 negara teraman di dunia?

      ada tak mereka mengamalkan hudud?

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...