• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • Followers

    orang kampung ni kolot?

    19.10.11
    hello ehem okeh update entry ni dalam keadaan yg agak teruja okeh, dehel teruja. aa kecewa mungkin, err tak jugak. ye marah. sebab apa ? baca title entry tu haa. cemane aku boleh dapat idea nak buat entry pasal ni? cani, aku online then usha ah feed kt facebook kan, then ada org post status cani :-


    ayat dia tu mcm menunjukkan orang orang yg duduk kt kampung ni kolot, asal kolot je tuju kat orang kampung . pahal kau kan ? so aku pun komen ah gini ;-


    betul tak apa yg aku cakap tu ? janganlah sebab punca 'sorang yg mcm kata gay' kt kau cakap kt status tu, kau nak put the blame kat orang kampung .sabaq dulu, ada satu lagi printscreen .
     
    kata sorang minah sesat mana datang taktau ni 'perlulah kolot nak disamakan dgn orang kampung'. wah hebat kau betina. belajar mana? tokey pub ajar gitu? oh ye aku orang kampung? ye cik kak, saya orang kampung, saya lahir kat kampung, kat hospital tapah perak. tapi kan cik kak, lepas lahir je, saya terus stay kat setapak kl, sampai sekarang ni saya tinggal kat kawasan yg korang gahkan sebagai 'BANDAR' tu. ada aku nak membongak dgn korang aku ni orang bandar? tak. aku faham cemane hidup kat kawasan luar bandar, dari tingkatan 1 sampai tingkatan 5 aku sekolah kt kawasan luar bandar yg korang sebut 'kampung' tu. aku perhati dedua sisi, dan aku sendiri dapat nilai. okeh my own opinion lah kan, aku lebih suka kampung. dulik ape aku. 

    aku taknak cakap orang bandar ni berlagak kepe. serious tak. aku cuma tujukan benda ni semua kat si pengupdate status tu. take a note please. i'm proud aku ni orang kampung, dari kecik aku dah dididik dgn tata susila, adab dan batas antara bukan muhrim. tak reti nak mcm kau peluk2 dgn perempuan bukan muhrim, kehulur hilir pegang tangan. aku kolot? ye aku kolot. tp ajaran islam yg kau anggap kolot tu dah didik aku kejalan yg benar. didik aku supaya jangan buat dosa. peace ^^v

    kenapa aku berdiam kat status tu? biarkan orang caci maki aku? dia ajak face to face aku buat dono. bang, kalau zaman jahiliah aku kt asrama dulu takde hal punya nak gaduh kepe. tp, alahai orang kampung yg kau cakap kolot tu dah didik aku supaya bertolak ansur ah, bersopan santun. nak buat cane kan? haihh moh mengeluh .
    kenapa aku blurkan nama dia? takleh orang cari dia? sori laa , aku ni kan orang kampung yg kolot, tak reti ah nak main member caci maki balik ni. btw aku tengok info kau tu 1994 ye? alahai bebudak lagi kau ye, berak dlm seluar lagi rasanya. tp yelah, aku kan orang kampung yg kolot, takleh nak fight ke'bandar'an kau tu. kataku, budak baru nak up tak berapa nak matang je buat status gitu. sibuk nak membongak.
    aku tak kutuk atau membezakan kampung ni lebih baik atau kata bandar ni lebih buruk. aku takde niat gitu. aku just nak cakap kt orang yg rasa diri dia tu dah cukup ke'bandar'an, kat akhirat nanti semua sama dik. nabi muhammad takde nak dahulukan bagi syafaat kt orang bandar kepe yg kau dok banggakan tu. kita semua sama. jgn nak hina kami dari kampung ni. sebab dari situ jugak asal usul keturunan kau, bukannye lahir2 je kau dah ada atas puncak kl tower tu. tp en, aku orang kampung pun, aku reti sembelih ayam, kau hado?



    like entry ni yee , share dgn semua. thanks buddy :)

    14 comments:

    1. .bLoG aKu KaN. said...:

      like ratus kali....20tahun duduk di kampung....kolot sngt kampung ek???kampung ade je wifi...ramai je yg tao pasal isu2 luar..macek2 yg suke duk kt pangkin umah pun tao je pasal hal2 luar negare...i'm not so sure...bile jadi mcm ni, diorg yg kolot or kampung yg kolot....at least budak kampung masih dapat membezakan mane halal mane haram. bukan masalah kampung tak ade pergaulan bebas dan bandar ade, tapi kalo kembali kepada ajaran Islam, pergaulan antara lelaki dengan lelaki juga ade batas-batasnye..tak semestinya lelaki dengan lelaki boleh bt sesuke ht..smpai timbulkn fitnah pulak tu...jgn kembali kepada kampung atau bandar...tapi kembalilah kepada ajaran Islam yang sebnar..wallahualam....


      *teremosi pulak...yela..org kampung kan kolot n suke beremosi yg bukan2..hehe*

    1. ai n i s h a f i qa said...:

      uh~~bangge je jdik org kampung, persetankan mreka2 yg tidak matang itu,,haha~~~ THE TRUTH IS, yg membezakan kita umat manusia hina ni hanya ketaqwaan padaNYA. =).. kan kan kan..

    1. azim marcello said...:

      .blog aku kan.: wah hebat komen ni. hehe. itulaa pasal, rasanya semua kemudahan asas kg skrg dah ada kan. sekarang ni point dia islam je, kalau bebetul pegang islam, takdenye nak membongak riak dgn sosial dia tu, merendahkan org bandar.

      yelah kan, org kampung yg 'kolot' ni kan suka cakap benda yg benar. tegakkan yg hak, jatuhkan yg batil. nk buat cemane,kampunglah katakan. hehe

    1. azim marcello said...:

      aini shafiqa : baru nak up mungkin? sibuk membongak gitu cemanenye. yelah, kt padang masyar nanti bukan ada nak pisahkan org bandar dgn kampung ni. kau bangga org bandar, pahala sikit ke neraka jugak :)

    1. SnowladieS said...:

      buat diaorang jangan nak bangga sangat jadi orang KL ke kg ke kalau ilmu belum penuh didada, you guys such a lowest level of ppl. Kadang2 orang macam ni perasan sangat lah berada or she thinks she's the highest level in the society but she has the lowest level of mind and manners. Belajar dulu sampai dpt pangkat Dr. baru ckp kolot tak kolot. Im never been in kampung tapi tak suke betul bila orang nak membeza2kan ni. bila ditoreh darah, sama je merah. bila bogel, sama je bentuk hahak!

      ouh ya. hai awk! hehe =)

    1. azrie shariel said...:

      aku pun setuju gak kate2 ko... kite ni kalo xde rase tawadhuk (rendah) diri.. maknenye kite ni lbih kurang iblis la.. dulu Iblis pun sombong gak sampai die lupe die tu juz mkhluk sampai pertikai perintah tuhan.. PM kite ke-4 dulu pon dtg dr kg gak.. pastu sampai leh memodenkan Malaysia ni.. Nabi Muhammad S.A.W. walaupun dilahirkan dibandar tp family baginda hantar kg gak..sampai remaja... tu pon xkolot pon.. siap leh bina sebuah empayar lg. sampai skang org sanjung manusia yg dididik di kg.. semoga kita semua dapat hidayah.... tq

    1. Razil Tahir said...:

      cool ape duduk kampung?

      snanye dok kampung ke dok bandar ker, kalau ilmu dan pemikiran tue masing2 punye hal... Tak payah nak sterotype sgt ler....kan...

    1. Wo Ai Ni said...:

      wahahaha..xleh blah dowhh...dorg tu xpenah dok kampung ke?? zaman skang dlm kampung dh pkai streamix tau..orang kampung pon dh byk FB twitter n so on laa....org bandar je x dpt rasa idup mcm org kampung,, tempat aman, xde la udara2 kotor mcm kt bandar tu...nk sedup pon kne pk dulu..wahahaaaaa...sayang kampung aku!! Kedah maju~~~

    1. azim marcello said...:

      snowladies : itulah kan, membongak dgn pembangunan, ilmu takde pun tak guna jugak. pi luar negara pakat kena hina je. err yg pantun 2 kerat tu, bentuk sama, saiz lain2. haha

      hi snowladies :)

    1. azim marcello said...:

      azrie : yg ini setuju sgt. wahaha. senanye nak kena muhasabah diri balik lah kan, nk membangga riak pun, kekubur jugak nanti. amin, semoga dpt hidayah. tq jugak :)

    1. azim marcello said...:

      razil : mandi sungai, redah hutan. cool lah kan? kt bandar mandi sunway lagoon je pun, mana ori. haha peace ^^v

    1. azim marcello said...:

      wo ai ni : takpenah laa kot sampai gitu statement hina kampung. kt kampung mmg laa ada jugak udara kotor, tp purata dia jauh lebih rendah dr kt bandar. yg penting, aku org kampung, aku ada blog. kau hado? haha xD hidup perak!

    1. zuhaida said...:

      suke entri ni 100 kali.
      pernah jumpe sorang yang mcm ni. dye perasan dye bandar sngt padahal tak sedar dye pun org kg. perasan org bandar tapi nak jalan kat kl pun tak reti. hehe.
      sy bangge gile jadi org kg. biarlah org ckp kolot pun. kite org kg tapi main jugak internet. ye dak?
      *peace* :)

    1. azim marcello said...:

      zuhaida : pooodah budak mcm tu. poyo angat. nak tumbuk dua tiga kali please? haha. aah sokong ngatt! 20jam sehari dgn internet ni, sadis sungguh T.T

      peace :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...