• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • Followers

    Pilihan atau desakan

    29.7.12
    Hai semuanya. Kali ni aku nak menjurus  kepada perkara yg lebih serius. Ya bagi aku serius. Sebab terkadang bila ada orang buat perkara yg luar daripada kotak fikiran kita ataupun kita memang tak expect diorang akan buat macam tu, diorang akan cakap 'aku buat macam ni sebab aku terpaksa', 'ini pilihan aku, sukahati akulah'. Yg menjadi persoalannya, apa benarkah sebab 'terpaksa'? Dan mungkin benar sebab 'pilihan'?


    Kita ambik pasangan bercinta sebagai contoh. Si girlfriend sayang sangat sangat dekat si boyfriend. They loved each other. Then tak lama dalam beberapa bulan macam tu, si boyfriend ni kantoi lah curang dekat girlfriend dia.  Si boyfriend ni ada awek lain. Bila si gf ni tanya kenapa jadi macam ni, si bf cakap 'saya terpaksa'. 


    Okay stop it right there. Terpaksa? Dude seriously terpaksa?! There's no such thing as 'TERPAKSA' doh. Kau nak cakap konon macam lepas semua yg dah terjadi, kau terpaksa ah curang dgn gf kau? Fikiran yg sangat lah sangat tidak matang atau yg mana kau boleh dikategorikan sebagai BODOH to infinity. Ya pangkat yg tinggi tu.

    Kau bergaduh dgn pasangan kau, korang ada salah faham. Then tak bertegur. Bila jadi kes macam ni, serious akan ada malaun malaun yg mana kononnya niat nawaitu saumaghodin mereka tu nak mendengar masalah. Then yg bermasalah ni pun cite lah kt orang ketiga, lepas tu akan terasa macam dihargai, ada pendengar, much better than his/her own partner. Lepas tu couple dgn si orang ketiga tu, lepas tu kantoi dgn partner kau, kau bagi alasan terpaksa? Ya Allah, kenapa lah diwujudkan manusia dgn fikiran dan mental yg bodoh sedemikian. Serious. 






    Pada pandangan aku, bila ada masalah tak semestinya kita kena ceritakan dekat orang lain. Kalau nak cerita pun, dgn the same gender atau pun someone yg kau yakin takkan ada perasaan macam kawan baik gila ke. But still, the best way to solve it is to discuss with your own partner. Masalah sebesar mana pun kalau cuba selesaikan dgn cara bagus, dgn menggunakan OTAK, boleh setel punya. So pada pendapat aku, mereka mereka yg curang dgn pasangan mereka ni senanye bodoh. Mereka ni take relationship tu sekadar macam mainan budak budak kecik. Ah cenggitu lah perumpamaannya. Curang itu pilihan dan bukan desakan atau paksaan sesiapa.


    Serious, aku sangat benci dgn mereka yg curang dgn pasangan diorang, dan aku juga sangat sangat membenci orang ketiga. Kalau nak masuk line pun at least tunggu orang tu jadi single balik ah doh. Takyah nak dok sailang bf/gf orang sangat lah. Desperate sesangat pun korang ni. Bahangang kuasa lapan. Sekali lagi aku tekankan, BODOH. Hamek tekan habis dah tu.


    Adios.
    like entry ni yee , share dgn semua. thanks buddy :)

    1 comments:

    1. Sofinah.L said...:

      HAHA. Ilike ths entry much!

      Credit ! untuk kamu =)

      saya follow kamu...

      kongsi : http://www.sofinahlamudin.com/2012/07/perbezaan-antara-kenapa-dan-bagaimana.html

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...